,,Een halfjaar geleden waren er ook zorgen over de schuldencrisis, maar waren de vooruitzichten voor Nederland nog robuust”, aldus Knot. ,,Nu zien we niet alleen dat de schuldencrisis niet is opgelost, maar ook dat de vooruitzichten voor Nederland duidelijk minder positief zijn geworden.”
Knot gaf aan dat de nieuwe ramingen van DNB voor de economische groei in 2012 aanzienlijk minder positief zullen zijn dan de vorige prognoses, die in het voorjaar werden gepubliceerd.
Overbrugging
De Europese Centrale Bank (ECB) kan de schuldencrisis niet oplossen, benadrukte de centralebankpresident. ,,De ECB is al behoorlijk ver gegaan en veel meer kan er niet worden verwacht. Daarbij hebben de interventies van de ECB in het huidige klimaat slechts een tijdelijk effect. Overheden zijn nu aan zet.” Knot maakt als hoogste baas van DNB ook deel uit van het bestuur van de ECB.
De interventies, waarbij de ECB obligaties van probleemlanden opkoopt in een poging de rente voor die landen in de hand te houden, zijn volgens Knot bedoeld als overbrugging tot het moment dat het Europese noodfonds (EFSF) die taak op zich kan nemen. ,,Maar men moet in dat verband wel opschieten. Hoe groter de portefeuille obligaties, hoe moeilijker het voor de ECB wordt om door te gaan. Wij hebben het gevoel dat we de langste periode hierin wel hebben gehad.”
Gevaarlijke dynamiek
Om de crisis te bestrijden, moeten Noord-Europese landen bereid zijn Zuid-Europa bij te staan, aldus Knot. ,,Ze moeten hun sterke financiële positie inzetten om de Zuid-Europese landen de tijd te geven de benodigde maatregelen te nemen.''
De probleemlanden moeten daarbij hun overheidsfinanciën aanpakken, stelde hij. De verbetering van de concurrentiepositie is volgens hem echter minstens zo belangrijk.
Knot wilde niet ingaan op berichten over gesprekken tussen Frankrijk en Duitsland over een mogelijke verkleining van de eurozone. ,,Daar ben ik niet bij betrokken. Maar in deze turbulente tijden zou ik niet alle geruchten zomaar geloven. Speculatie over een mogelijke exit uit de euro kan ook een gevaarlijke dynamiek krijgen. We moeten speculanten niet het gevoel geven dat ze aan de winnende hand zijn.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl